ПРЕДСМЪРНОТО ПИСМО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Байовци, ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата, преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещото ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви.

Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва.

Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.

Ако допуснете утре, когато сте вече свободни, да ви управляват днешните турски мекерета и разните му
лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана.

Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни.

Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал, нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди. "Днес е моментът да си купите живот, който сега се продава, утре не и милиони да давате”. Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце, желаещи властта, само за да ви грабят.

За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.

За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

За
тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които насаждат омраза между хората, живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел
докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те, видите ли, не предполагали, че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.

За тези, които под булото на родолюбието,
градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

Това е, което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение.

И не забравяйте - аз неведнъж съм ви казвал: ”
Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Васил Левски ,19 февруари 1873 г.

Доставил: Тончо Бонев + Коментар:

Сегашните "чорбаджии" и "лихвари" грабят тъй като и турското робство не ни е грабило. Дори тия сегашните ни спретнаха такъв ГЕНОЦИД, какъвто и турското робство не ни е причинявало - 2 милиона и половина българи са емигранти по икономичаски причини, а останалите 80% не си дояждат.

Така ни се пада, след като забравихме не само заветите на Левски, но и на много други. Всеки се е сврял в черупката си за едното оцеляване. Спряхме КЛАСОВАТА БОРБА, борбата за социална справедливост, което е било първостепенна задача на Левски. Националното освобождение е било само началото. И какво? Спряхме в началото!

Бъргари, съвземете се! Съдбата ни е отредила световна ръководна роля, защото научният и духовен елит на света все още е в България.

Какво да правим?

Първо се дава диагноза на болестта, а после начин за лечението й. И още - лечението не е краят - предстои ЧОВЕШКО и ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ по природните закони. Човекът е привилегирован сред животинсия свят именно с РАЗВИТИЕТО си - физическо, умствено, психическо, духовно - всички в името на доброто, красотата и любовта. Който не се развива поне по един от тези закони, той не е човек!

Тия линкове ви дават насоката. Няма по-добро от това. "Умният човек от половин приказка разбира!"

Няма време - действайте - РАЗВИВАЙТЕ СЕ и се БОРЕТЕ ПРОТИВ НЕПРАВДАТА, за да не се налага нашите деца и внуци да плащат за нашето бездействие с кръвта и живота си и с пълното ни обезличаване...

http://justice.bg-market.com

http://new-civilization.bg-market.com


Това "писмо" на Васил Левски е изкуствен сборник от негови мисли и писма. Такова писмо не съществува, но авторите на тази компилация (не съм аз) са направили логическо развитие на мислите и действията на Левски и ако имаше такова писмо, то щеше да се доблиши по смисъл  99% до това.