ьинешсхж

                       

Brand General Market - BG-Market - Advanced Ideas, Technologies, Sciences & Products

Search In The Whole Web  


 

   Проф. д-р на философските и на политологичните науки
Петко Ганчев:

 


Глобалната криза
на Цивилизацията:
трансформация или гибел?

 

Глобалната криза на цивилизацията е всеобщо признаван факт, който през последните седем години тресе системата на цивилизацията, създавайки усещанията за наближаваща катастрофа, чиято най-вероятна форма още това десетилетие би била една опустошителна световна война. Разбира се, че човечеството може да намери изхода от тази катастрофална перспектива, но за това се изскват смели идеи и решителни действия от лидерите на водещите държави в света, които задават тон на съвременното историческо движение на човечеството, който да осигури благополучна трансформация към нова световна подредба. .Има и един трети вариант, при който благодарение на различни балансиращи конфликтините моменти решения човечеството ще продължи инерцията на своята агония и постепенна деградация на цивилизацията.

Измеренията на тази глобална криза са във всички посоки на обществения живот на човечеството, но тук е достатъчно само да изтъкнем все по-зловещите прояви на сблъсъка на различни цивилизационни ареали, изповядващи различни религии и ценности. Пример са не само 17 –те жертви на терористичния акт в Шарли Ебдо, но и хилядите граждани на Русия, Украйна, 1,5 милиона иракчани, повече от 500 хил. сирийци, хилядите афганци, йеменци, либийци и т. н., жертви на този терор, при това без да са рисували карикатури на пророка Мохамед, на Дева Мария или на Троицата. Пример за това са и стотиците хиляди несретници, бягащи от войната или от мизерията, които всяка година търсят “обетованата земя” – Европа, но често намират дъното на Средиземно море или пътищата на Балканите...

Безспорно е мнението на световни сериозни анализатори, а не плоски апологети и адепти, че епицентърът на тази криза-депресия са най-развитата държава в света- хегемонът -САЩ, които вече четвърт век, било сами, било чрез най-верните си съюзници от НАТО- Великобритания, било чрез васалите от Източна Европа, т.нар. бивши социалистически страни, сред които и България, (които се оказаха повече “атлантисти” отколкото “европеисти”), а също и своите съюзници от ислямския свят – Саудитска Арабия, Катар, и разбира се, Израел, не само налагат своите правила на финансова, икономическа, информационна и социална политика на останалия свят, но нерядко наказват един или друг опълчил се срещу тях “диктатор”, защитаващ ресурсите и интересите на своята страна (Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и т.н.) Последната година освен големия “Близък изток” хвърлен в хаос, във фокуса на геополитическите интереси на САЩ и техните верни васали е Русия, която има смелостта да се опълчи срещу разюздания хегемонизъм като за целта на кладата на Гражданската война беше хвърлена Украйна.

Духът на тази криза е духът на неолиберализма .- духът на универсалния, фундаменталния маркетизъм, при който всичко е стока, от природните ресурси и произведеното от човека, до тялото на самия човек и неговата съвест. Това е духът на вампирясалия капитализъм, който под формата на долари, впримчил в зловещо хоро другите световни и национални валути изсмуква силите на реалната икономика на човечеството, на духовната култура на човечеството и способността му за разумна политика, ускорявайки производството и потреблението на стоки, природни ресурси, човешка плът и дух, за своето ненаситно насищане и приближавайки “края на историята”, който обявиха още преди повече от две десетилетия в оптимистичните картини на “либерализма” апологети като Франсис Фукуяма. Зад паравана на разглаголстванията за всеобщата свобода и демокрация човечеството беше хвърлено в джунглата, където господства световния олигархат, със своя център –САЩ.

Защото глобализацията, която се разгърна в своя засега последен етап от 90-те години на ХХ век като обективен, закономерен процес на интегриране на човечеството като цялостна система в съответствие с огромните възможности на новите информационно-комуникационни средства и технологии и новите ракетно-ядрени оръжия, несравними със своите аналози от предишните епохи, протича обаче в съответствие с икономическите, финансовите, политическите и културните интереси на САЩ. Нейният дух е родената в САЩ в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век идеология на неолиберализма, която универсализира частната собственост и пазара като единствени форми на икономическия живот на “демократичните” общества. Така в дълга статия, озаглавена “Манифест за един стабилен свят” и публикувана в New York Times Magazine на 28 март 1999 г., т.е. наскоро след началото на бомбардировките на НАТО над С.Р.Югославия, известният американски журналист Томас Л. Фридман, обявяващ се за социалдемократ, заявява: “Поддържането на глобализацията е основен стълб на нашите национални интереси – глобализацията е американска”. Според него за САЩ днес е важно да съдействат за установяването на “една абстрактна система на глобализацията” /например, под формата на демократизация, права на човека и на малцинствата/, тя обаче от своя страна изисква “стабилна структура на геополитическа мощ, която просто не може да бъде поддържана без активното участие на САЩ”. Разкривайки реалната геополитика на САЩ, Томас Л. Фридман признава, че “скритата ръка на пазара никога няма да може да функционира без помощта на скрития юмрук.” ”Макдоналдс” не може да се развива без “Макдоналд-Дъглас”, създателя на изтребителя-бомбардировач Ф-15. “Скритият юмрук, който осигурява поддържането на световната сигурност в интерес на технологиите на Силиконовата долина, се нарича армия на САЩ, ВВС на САЩ, ВМС на САЩ, Морска пехота на САЩ.”

Своето финансово господство и паразитиране върху световната финансова система САЩ осигуряват чрез въздигнатата след Втората световна война своя национална валута –долар в световна валута. При това доларът с всички реквизити и атрибути на държавността на САЩ се печата и контролира от частната корпорация – Федерален резерв. Всяка година, по мнението на анализатори, от това че доларът е световна валута донася на САЩ “чисти приходи” от 18-20 млрд. долара. Още след Втората световна война със съглашенията в Бретън Уудс стойността на долара, а след него и на останалите световни валути е откъсната от реалната икономика, т.е нарастването на паричното богатство на отделни държави и лица не зависи вече от реалната икономика, а от самата система на финансовите операции. Учудващо ли е тогава, че днес 2014-2015 г. в света при съвкупен БВП на всички държави от около 65-70 трилиона долара във финансови операции се въртят над 4-5 квадрилиона долари ,т.е почти 100 пъти от обема на реалната икономика??. Тази самопроизвеждаща се мощ на парите се е въплътила в истинските икономически и финансови субекти на глобалната икономика и глобалната финансова система – ТНК /Транснационалните корпорации/, които като мрежа в смъртоносна прегръдка държат националните икономики и финансови системи. Всъщност в това е смисъла и същността на съвременната глобализация като наднационална, наддържавна финансова, икономическа, информационна, културна, военна, а също и във формите на наркотърговията, търговията на оръжия и хора, интеграция.

Голяма част от функциониращите днес над 70 хил. ТНК са базирани в САЩ и техните най-близки съюзници като Великобритания, Германия, Япония и др. Голям е делът на американските ТНК и сред групата от 350-те най-мощни. Така още през 2000 г. Игнасио Рамоне посочи във в.”Монд”, че оборотът на “Дженерал мотърс” е по-голям от БНП на Дания, този на “Форд” е по-голям от БНП на Южна Африка и Полша, “Майкрософт” на Бил Гейтс надвишава БНП на Испания, “Ексон Мобил” със своите 210,4 млрд долара за 2000 година гони БНП на Швеция – 228, 3 млрд долара, а най-голямата верига от хипермаркети в САЩ и света “Уол Мар” със своите 193, 3 млрд долара надвишаваше преди десет години БНП на Австрия с нейните 190,3 млрд долара, но в 2010 година този “октопод” по бруто годишен продукт от над 330 млрд долара надмина много от най-развитите европейски държави.

Като цяло се вижда, че на световните финансови пазари ТНК са мощна сила и по същество диктуват операциите по инвестиции и трансакции в различни части на света, както се казва със “скоростта на светлината”. Като се има предвид, че техните съвкупни резерви са няколкократно по-големи от резервите на всички Централни банки в света, взети заедно, става ясно, че преместването само на 1-2% от масата пари, намиращи се под контрола на тези ТНК и финансови групи, като тази на Дж. Сорос, не само е в състояние да промени драстично паритета между две национални валути, но и да предизвика верига от сътресения в националните финансови системи на цели региони, както стана през 1998 г., вследствие от “играта” на същия този мегаспекулант Дж. Сорос, който искаше да “удари” хонгконгския долар, но предизвика финансово “цунами” в Ю.Корея, Индонезия, Япония, Русия, Аржентина и др. Днес с цената на нефта се провежда нова операция по обезсилване на руската рубла. За съжаление обаче хвърления в геополитическата игра бумеранг, по мнението на сериозни експерти на Световната банка започна да удря и по европейската валута – еврото, а скоро ще удари и самите САЩ.

Ако за широката публика, за масовия консуматор движението на финансовите потоци, които подриват всяка икономическа и национална стабилност не са така видими и понятни , както са не винаги понятни и разните войни “за защита правата на човека” и разните “революции” като “Арабската пролет” в благоустроени страни, които се разрушават, за да се открие път към властта на умерения ислям в лицето на “Мюсюлманските братя” или някакви други “добри терористи” (така бяха отгледани и въоръжени и “Ал Кайда” и “Ислямска държава”), то зрелищата, картинките, които трябва да отвлекат вниманието от размисъла за реалните проблеми на живота и причините за мизерията на милиарди човеци на Земята са постоянно пред очите на този масов консуматор. Защото , както посочва проф. А Валадао “3/4 от “картинките” показвани в света с видеокасети или в кинотеатрите, са американски” (1) Защото, наред с икономическата, финансовата и търговската глобализация върви процесът на информационната, идеологическата и духовно културната глобализация. Световните национални култури, формирани в дълбоката древност днес се намират под натиска на агресивната експанзия на т.нар. “масова” култура, чийто главен производител са САЩ. Бидейки по същество “единственият център на разпространение на нововъведенията в технологическата, финансовата и организационно-управленската сфера на световната икономика, САЩ се явяват едновременно и двигател, и експериментална лаборатория на това, което се нарича глобализация” .- пише А. Валадао. (2)

В същото време, бидейки по същество еклектическа, симбиоза от различни културни традиции, влияния и епохи – западноевропейска, латиноамериканска, руска, африканска и азиатска, американската “масова култура” сравнително лесно се инкорпорира както в глобализираното космополитично пространство на Запада, така и в “локалните” пространства на останалите страни и народи в света, където малко или повече са съхранени културните им традиции, като ги разрушава и развращава. Като всяка обща форма тази култура е бедна на съдържание, тя не се обременява от традициите и ценностите на локалните култури на хилядолетни държави и цивилизации, а се свързва с елементарни представи за “добро” и “зло”, елементарни, близки до биологичната природа възприятия и реакции на човека и затова най-бързо се възприема от младите поколения – неузрели и непостигнали мъдростта на националните култури. Нейният космополитизъм е на ниско равнище. Нейната доминираща черта е възхвала на индивидуализма, егоизма и егоцентризма. Оттук и арогантността, безпардонността, агресивността и неудържимият стремеж към хедонизъм у тази култура. Тази култура отдавна е загубила най-ярките и мотивиращи индивидуалния успех и възхода на капитализма принципи и ценности, които Макс Вебер анализира в “Протестантската етика и духът на капитализма”.

Но ако в света младите поколения, поставени под пресинга на американската “масова култура” се масово “зарибяват” в деградация на техните национални ценности и деградация на техния дух, което все по-масово ги хвърля в обятията на различни форми на аномия, на престъпност, без да осъзнават гибелното въздействие на тази култура, то дори и такива апологети на американския начин на живот и световно господство като Зб. Бжежински виждат опасността от израждането на тази култура. Според него, арогантността, безпардонността, агресивността и неудържимият стремеж към хедонизъм в тази култура, заплашва не само света, но и самите устои на САЩ.”И наистина, същинската уязвимост на Америка се дължи не на явните предизвикателства на нейните конкуренти, а на заплахите на собствената й култура, която систематично отслабва ,деморализира, разделя и обезсилва страната вътрешно и която наред с това примамва, развращава, отчуждава и революционизира външния свят.”(3) Според най-авторитетния футуролог на ХХ век Даниел Бел, кризата на Америка, на капитализма се проявява в дълбоките противоречия в неговата културна система, които го откъсват от неговите източници, осигурили неговия уникален възход, и главно от неговия протестантски дух и ценности. ( 4) Само за една черта на съвременната американска духовна култура, нейната агресивност, ни говори съветникът на президента Б. Клинтън, в неговия първи мандат, Нобеловият лауреат Лестър Търоу. Той посочва, че според официалната статистика, всеки американски тинейджър от 3 до 18 годишна възраст е гледал по екраните на телевизията и киното най-малко 21 хиляди убийства, и то извършени по особено жесток начин. ( 5)

Така, без да правим обширни анализи и привеждаме множество мнения на американски и европейски учени, може да се направи извода още тук, че САЩ са главният субект на съвременната глобализация на човечеството, който експлоатира обективните и закономерни потребности на народите от интеграция, като налагат на този процес формата и имплантират в него своя дух на идеологията на екстремисткия капитализъм-неолиберализма и принципите и ценностите на своята духовна култура, в съответствие със своите интереси, като по такъв начин екстраполират своята дълбока, съдбоносна криза върху световната система на капитализма, върху цялата цивилизация.

Че това е така ние можем да се убедим и от грамадния факт на глобалните неравновесия между богатите и бедните народи в света, между богатите и бедни слоеве на населението в отделните държави ( по сведение на “Индепендън” 1400 мултимилиардери в света имат годишен доход повече от 3,5 милиарда човеци на Земята), а също от грамадния факт на глобалното екологично неравновесие между обществото (обществата) и природата, които тласкат Земята към все по-драстични климатични промени и природни катаклизми, в края на краищата към екологична катастрофа и гибел на човешката цивилизация. Защото за задълбочаването на тези наследени от предишните епохи неравновесия безспорно водеща и главна е заслугата на наложения с т.нар. Вашингтонски консенсус на ЕС и много други държави в света неолиберализъм с неговата неудържима експанзия и дух на консумативизъм.

Множество данни в световната статистика ни показват, че вече второ десетилетие около 14-15% от човечеството, представляващо т.нар “златен милиард” потребяват 85-86% от благата на Земята. Обратното ,останалите 85-86% от световното население потребяват не повече от 14-15% от световните блага. А тези блага под формата на преработена природа и ресурси и източници на енергия все по-категорично нарушават цялостния геобаланс-литосфера, хидросфера, атмосфера, биосфера, който се е формирал милиарди години в еволюцията на Земята и представлява люлката на всичко живо и на самата човешка цивилизация. От няколкостотин милиарда тона вещество на природата, което под различни полезни изкопаеми и ресурси се извлича от земните недра се усвояват пълноценно няколко процента ,а всичко останало под формата на отпадъци замърсява почвите, водните басейни и атмосферата, нарушавайки техния естествен баланс и възпроизводство. Наред с изсичането на горите стотици хектара в минута и замърсяване на реките и световния океан с милиони тонове детергенти най-видимия и най-осезаемия ефект от тази антиприродна дейност на човечеството е ускорената промяна на климата на Земята в резултат от емисиите на въглероден двуокис от транспорта ,индустрията и бита, потребяващи като източници на енергия въглеводородите - нефт, газ и каменни въглища. Всяка година в атмосферата се изхвърлят над 35 млрд тона въглероден двуокис, от които природата – растения и океанския планктон успяват да усвоят само половината, а другата половина се натрупва нарушавайки все по-драстично баланса на въздуха в атмосферата. И както при много други явления, по данни на Жак Атали от неговата книга “Анти-икономика” 1/4 от тези емисии в атмосферата изхвърлят САЩ, чиято най-мощна индустрия, транспорт и битово потребление “изяждат” три пъти повече кислород, отколкото се произвежда на територията на самите САЩ. Но именно тези процеси се оказват и главната причина за бързото топене на “ледените шапки” на полюсите на Земята, топенето на ледниците, покачване на океанското ниво, промяната в океанските течения Голфстрийм и Ел Ниньо, непознатите наводнения, урагани и тайфуни. Живата Гея реагира на неконтролируемия консумативизъм и хищническо отношение към нея от страна на човека, и по-конкретно, от страна на трупащите печалби ТНК, сред които отново лидерството е на тези от САЩ и техните съюзници. Да си спомним само при четири години за огромните замърсявания на Мексиканския залив, които предизвикаха сондите на “Бритиш петролиум”. Именно интересите на тези хищници стоят на пътя на науката и възможностите на човечеството да преустрои своята индустрия ,транспорт и битово потребление върху ефективното използване на слънчевата и другите видове възстановими източници на енергия, ненарушаващи екобланасите на Земята, а включващи културната дейност на човечеството в една глобална коеволюция с еволюцията на природата...

Какъв е изходът от тази глобална криза за човечеството, какъв е той за България , където се проявява в едни от най-тежките и катастрофални форми и изправя страната пред колапс, ако не се предприемат в идващите две-три години решителни мерки? Успокояванията от страна на разните правителства през последните години на фона на унищожената икономика, трупането на многомилардни заеми и поразяващата бедност на повече от половината население на България за “финансова стабилност” са просто форма на въпиющ цинизъм.

На първо място, необходима е радикална промяна на принципите, в съответствие с които се реализира политиката на държавите в съвременния свят и функционират международните отношения и обществените отношения във всяка страна.

Това означава, на първо място, че на преден план като водещи трябва да излязат принципите на свободата на всеки народ, държава, на всеки човек, а не принципите на фалшивите права на човека и демокрация, зад чиято фасада се крие грозното лице на хегемонизма, на егоистичните национални интереси на развитите държави, сред които на първо място САЩ и толерираните от тях агресивни малцинства, които идват тук и там на власт и в отговор на васалните си ангажименти разрушават своите общества.

На второ място, в политиката и действията на всяка държава, на всеки човек на преден план трябва да излезе отговорността, дълга към живота на всеки човек, към живота на планетата Земя, което означава да се спазват всички изисквания на едно екологосъобразно отношение към тях.

На трето място, принципите на свободата и дълга не могат да се реализират пълноценно, ако не се спазват изискванията на принципа на справедливостта във всяко индивидуално, обществено и държавно действие и политика по отношение на всеки човек, на всяка група и народ, независимо от тяхната расова, етническа и религиозна принадлежност, към всяка държава, независимо от нейния мащаб, място и роля в световната общност.

Четвърто, за да функционират ефективно и демократично всички общества, общности от държави и световната цивилизация трябва да се прилага принципа на субсидиарността, на рационалното ранжиране на всички дейности и отговорности отгоре до долу и от долу до горе.

И пето, в условията на нарастващи опасности от глобален характер е необходимо както никога досега да се прилага всякога във всяка ситуация на бедствие и катаклизъм, в която и да е точка в света, в която и да е държава, принципа на солидарността от всички останали народи и държави, хора.

В единство с промяната на принципите, в съответствие с които трябва да се изграждат и функционират обществените и международните отношения е необходима радикална промяна на международните и световни институти и организации.

На първо място, необходима е не само промяна в състава на ООН, на Съвета за безопасност, създавани след Втората световна война в една друга епоха и предназначени да решават други проблеми, но и в принципите на тяхното функциониране. Вече е повече от ясно на огромната част от човечеството, че в СБ трябва да влязат и такива авторитетни държави като Япония, Германия, Индия, Бразилия и ЮАР, но също така да се променят и принципите на вземане на решения и налагане на евентуално вето. Очевидно е, че ООН трябва да поеме по-решително функциите си на световно правителство, като създаде свой Парламент, заседаващ на сесии и представен от всяка страна по съответни показатели, но и да поеме функциите си на орган на глобалната сигурност, като различните регионални структури на сигурност като НАТО, ОДКБ и др. му се подчиняват и отчитат своят дейност пред неговия СБ и Парламент.

На второ място, отдавна е назряла необходимостта от създаване на една международна валута, която да бъде основното средство за разплащане между държавите и съюзите в системата на техните международни търговски и икономически отношения. Във връзка с необходимостта от ефективно функциониране на световната финансова система държавите под егидата на ООН да изработят принцип за контролиране (мониторинг) над световните финансови операции и трансакции, които да не надвишават тавана, примерно, от 300 млн. долара/евро.

На трето място, създаваните след Втората световна война и в началото на 90-те години на ХХ в. световни институти и организации като МВФ, Световната банка /СвБ/, Световната търговска организация /СТО/ и други да бъдат реформирани и изградени по нов начин в съответствие с потребностите на епохата, а не с потребностите и интересите на своите създатели.

Четвърто, не последно, да нарастне ролята на националните държави не само като ядра на цивилизацията, без които тя не би била възможна и които именно да изградят новата глобална мрежа на човечеството в света върху принципите на равноправието и суверенността. (6)

При сложилата се ситуация на тежка глобална криза на цивилизацията, която пронизва всичките й нива и сфери не ни остава нищо друго освен да се надяваме, че в “годината на овцата”, както българския народ, така и другите народи и човечеството като цяло ще се стресне от летаргията на стадото, водено от многоглавата ламя на световния олигархат към гибел и ще заяви своята воля да се бори за действителна свобода и реална участваща демокрация. Това означава дремещите сили на народите в лицето на неговите духовни водачи да предяват на политиците идеите и пътищата за трансформация и откриване хоризонт за бъдещето на човечеството. Ако това не стане цивилизацията ще загине или в огъня на тотална война или постепенно ще деградира. Разбира се, това не трябва да стане, защото по силата на фундаменталните закони на универсалната еволюция и история човечеството трябва да продължи своята мисия. Въпросът обаче е, ще успее ли то да осъзнае това и да отхвърли глупостта и егоизма на олигархата, водещ го към гибел???

Цитирана литература:
A. Valadao, Le XXI sieclesera americaine, Paris, 1999, p. 55
A. Valadao, Le XXI siecle…p. 54
Зб. Бжежински, Извън контрол. Глобален безпорядък в навечерието на ХХІ век, София, 1994.
Вж.Д. Бел, Културните противоречия на капитализма, София, 1992
Вж. Л. Търоу, Бъдещето на капитализма, София, 1999
Вж. Петко Ганчев, За нови принципи и институции в организацията и управлението на международната сигурност, сп. Международни отношения, №5/2010, както и всички статии на автора от следващите години до днес в това списание.

 

 


 

                Проф. доктор на философските и доктор на политологичните науки Петко Ганчев. Работил основно в БАН. Народен представител в 39-то НС. От май 2005 г. до 2010 г. Извънреден и Пълномощен посланик на България в Беларус. Почетен професор на няколко чуждестранни университета. Автор на 35 големи монографии и на повече от 500 научни и научно-популярни статии, студии и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕКЛАМИ:

MARKETPLACE WITH EVERGREEN PRODUCTS

 

 

 

 

 

MY EMPOWER NETWORK BLOG

 

 

 

 

 

**********************

 

 

 

Related Programs About
Internet Marketing
+:

This is for info only, because the sea of internet opportunities is great but and confusing...
  
But we sailed across this sea for you :-).
So, use our experience!

 


 

 

OTHER USEFUL LINKS

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BULGARIAN MUSICBULGARIAN MUSIC

**********************

 

More About My Country - Bulgaria:Bulgaria & UNESCO:
Great Bulgarian Inventions & Sensational Scientific Discoveries


 


OUR & YOUR EVENTUAL FIRST ONLINE BUSINESS

*********************
ABOUT US & OUR STRATEGICAL AIMS

 

********

 


 

 


S
tart Your Internet Journey
By Subscribing To Our
"Home Business Tips" Newsletter

   ABSOLUTELY FREE:

 

  

     

 

This subscription is a part of
Work At Home & Money Making Program By

  Author       &     Affiliate
       

Stone Evans  & Toni Bon

BEST BUSINESS PROGRAMS
IN KIT
+
  EXCLUSIVE 

That You Won’t Find  Anywhere Else...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Programs About
Internet Marketing
+:

This is for info only, because the sea of internet opportunities is great but and confusing...
  
But we sailed across this sea for you :-).
So, use our experience!

 

OTHER USEFUL LINKS

 

 

 

 

 

 

 

 

Customer Testimonials :

 

Testimonial :

 

I’m thrilled to share this website with you, because, being an artistic person and seeker of freedom of creation, I found in the author of this website understanding and empathy which I had seen in none of the so-called professionals. They hasten to serve the customer in a perfunctory manner, but they have difficulties getting into his inner world and creative strivings which are intimate and hard to understand and present through web design and marketing.

The author of this website, though, has achieved this level of expressing our inmost strivings and emotions in an inimitable way, and not only because we are colleagues, but also because he has been developing his skills and spirituality in an original and creative way.
 

Note : You will remain satisfied, if you share your ambitions with this author and if you trust his professionalism, accuracy and creativity!


"TeatreDreams"
Assoc. Prof. Alexander Iliev, PhD - Histrionic & Martial Arts in Hollywood  (Los Angeles) +
Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA
:

http://theatredreams.hit.bg

 
 

 

Testimonial :

 

I had never expected that medicine and art could go together so well. This author, however, has achieved this symbiosis on my website, and he also inputted in it a lot more than I required or than I imagined was possible. He generated so many ideas and options to express my potential and he spent so much time conceiving and making my website, which no standard tariff could ever provide a fair compensation for. We had an agreement for a simple and cheap website, but the final result was something gorgeous and costly, still at the same initially quoted low price.

He made it simply because he usually gives his best without caring about his own profit.
 

Note : If you trust this author, you might find in yourself with his help many good sides which you never suspected existed. He will understand and express you in an excellent way, because he knows life and people and he possesses some universal knowledge in many sciences and spheres of life.
 

"Plastic Surgery Clinic"
Dr. Hristo Shipkov - Plastic Surgeon:

http://www.bg-market.com/plastic-surgery

 
 

 

Testimonial :

 

АThe author of this website was our employee in our tourist association and he volunteered to make this website for us against a modest payment. At that time we didn’t understand the benefits of our presence online, but his acumen provided us with access to the international market and we got an unexpectedly large number of international visitors and customers.

Not only the design of our website, but also the marketing strategy behind it, which were his products, promoted our brand both in our home country and abroad.
 

Note : We wish you good luck like our "beautiful" and profitable success on the Internet!
 

Tourist Society «Vasil Levski» - Karlovo - Bulgaria:
http://www.tourism.bg-market.com

 
 

 

 

Testimonial :

 

We are artists and sculptors and we intended to make our own design of our website. We asked this author to help us only with the publishing on the internet. Combining the art trade and the web design and marketing, however, proved a very hard job for us. This author understood us perfectly and he did a lot more than we ever envisaged.

This was due not only to the fact that he was our colleague, but also to his responsiveness and involvement with our ideas and strivings.
 

Note : If you entrust your presentation on the internet to this author, you will get much more than you imagine.
 

"New Art Media" - Nikolina & Nedko - Artists:
http://www.nina-nedko.bg-market.com

 
 

 

Testimonial :

 

I regret that I delayed so long showing my creations on the internet. If it wasn’t for the author of this website, I would still be unknown and underestimated. He not only convinced me in the benefit of my presence on the net, but he also invested his own marketing efforts to promote my site. And he did that without negotiating the price with me.

That’s because, in his word, my work deserved his efforts. He not only appreciated my efforts as a colleague; but he also skillfully performed the unconventional tasks.
 

Note : I will be delighted to see other people achieve the same success like me through using the services of this author.

"Art & Spirituality" - Stefan Kalamov - Artist:
http://kalamov.hit.bg

 
 

 

Testimonial :

 

Passive buildings construction is new in this industry. This calls for unconventional thinking when making its presentation on the internet. Long time this author has explored all latest novelties in our niche and he acquired almost the same competence in my sphere that I had. He did this in order present me in the best way possible. So, his efforts were successful.
 

Other creators of websites and web designers just were waiting to ready information from me only, but he himself sought all information without any orders from me and made the best on the web for this industry.
 

Note : No remuneration can be good enough for this type of work. Trust this man and try to pay him what his work is worth, because he always does more than you order him.
 

"Unique" - Dimitar Proychev - Builder:
http://www.pasivni-sgradi.com

 
 

 

Testimonial :

 

МMy website was the first one that this author made for another person many years ago. It is a simple site, but I wouldn’t change it, because even now it still looks wonderful and I have many local and foreign visitors.

I’ve been going with a great interest through many of his websites that he has made for other colleagues of mine, and I am very glad with their success. I am also pleased with the continuous professional development of this web designer and marketer.
 

Note : Your success on the internet is guaranteed if you hire this author to make your presentation.
 

"BakArt" - Dimitar Bakardjiev - Artist:
http://bakart.hit.bg

 
 

 

Testimonial :

 

This author was my employee in the hut which you can see if you follow the link below. He voluntarily offered me to make me a website without payment. I did not suspect at that time that he had such professional abilities, but his proposal proved of strategic importance for my financial success. My hut is among the most visited in my country - both online and physically.
 

Note : If yet you haven’t hired a specialist for some strategic task for your business on the web, hurry to take advantage from the professional competence, dedication and honesty of this author.
 

"Tourism & Travels" - Valentin Yotovski - Manager:
http://bg-market.com/hija-kozq-stena

 
 

 

 

Thanks & Best Regards,
      
Toni Bon

   

 

Start Your Internet Journey
By Subscribing To Our
"Home Business Tips" Newsletter

 

   ABSOLUTELY FREE:

 

  

 

     

 

This subscription is a part of
Work At Home & Money Making Program By

  Author       &     Affiliate
       

Stone Evans  & Toni Bon

BEST BUSINESS PROGRAMS
IN KIT
+
  EXCLUSIVE 

That You Won’t Find  Anywhere Else...

 

 

 

 

Button Text
Search In My Site:

 

 

 


Learn more about me, my aims, why I created this site, what are my abilities and how I can help you in business, health and in general for your personal and social harmonious development. And how can we build a mutually beneficial business and fellowship...
 

About Us

 

 

 

 

 

 

 


 
 

 

 

 

 

 


Evergreen Products
 Proven Successful Internet Marketing Kit:
 

 

Host Then Profit > Start making money online with products and services that every Internet business owner must have including  hosting, Autoresponder , Blogger Builder, Easy Video Producer and much more... HOTE!Without this system (GVO) you can't enter in "Plug-In Profit Site" (PIPS). Because author will create your AUTORESPONDER & letter system; Your SIte; Your Hosting and Domain by means of this program. PIPS can work and without other 4 programs, but can't work without GVO. Start for only $1 TRIAL!
Learn more...


 

7-Minute Workout - Earn money showing people how to get in the best shape of your life in only 7 minutes a day. All you need is Internet access and a few minutes every day to start earning a steady income from home from this proven formula.
Learn more...

 


Dot Com Secrets X - Internet millionaire Russell Brunson is personally developing a small group of people and helping them make money online. If you want to avoid the pain of trial and error and *ONLY* do what actually works, you will love Russell's online training program!
Learn more...SFI - Earn up to $100 per hour with your own home business for FREE! Millions of people all over the world are making money online. With just a computer and a few hours a week, you can too!
Learn more...
 


Empower Network - Turn-key blogging system that thousands of people are using to make money on the Internet. Details...

 

 


Evergreen Products
 

 

Niche Profit Classroom is a system that will teach you a specific, step-by-step formula for creating a profitable website from scratch, and give you the tools to do it as quickly and easily as possible. Our step-by-step video training, powerful software software tools, and plug-n-play templates and resources enable you to get your website online, getting traffic, and generating income quickly.

To Official Site

 


Click Bank Pirate is the perfect product for people who are new to affiliate marketing, but also works really well for more advanced marketers who want to automate parts of their affiliate marketing programs.

To Official Site

 


IM Advantage – Copy & Paste income strategies:
Over the past couple of years we have had the privilege to teach tens of thousands of people to set up highly profitable businesses from the comfort of their own homes... The success stories have been rolling in ever since we started with some members being able to quit their day jobs in as little as 30 days.

To Official Site

 


Push Button Money Software -
Because while "gurus" flash empty promises right and left... and make a show of living a lavish "Internet lifestyle" to convince people to line their pockets with cash... we've been doing precisely what the gurus promise, but never deliver: Making 100% of our money as affiliates promoting other people's products for FREE.

To Official Site 

 


Massive Passive Profit - A software tool that’s generated a six-figure income month after month like clockworkinto our accounts. We’re Talking About Thousands of Dollars per day, using a single software tool that you really can set up with just 30 clicks!

To Official Site 

 


Auto Mass Traffic
Very powerful traffic software with complete step by step gude, DIRECT linking, with or without landing pages. You can send mass targeted traffic to your own offers or even affiliate offers. This works across the board. This is where even the absolute beginner can generate exponential rapid and insane amounts of traffic where you once thought wasn't possible and trust me, it's 100% WITHOUT Google, Yahoo or Bing. Oh, yeah, and even Google AdWords!

To Official Site 

 

Evergreen Products

 

 

 
 
 
 
 

As Seen On

 
 


 

 

 
 


About Us  |  Privacy Policy  |  Contact  |